Veilig wonen

5 klustips om veilig en vertrouwd te klussen

veilig klussen
Geschreven door admin

Bent u van plan om binnenkort te starten met klussen in uw woning? Een badkamer of keuken die u wilt verbouwen? Dit vergt de nodige voorbereiding en kennis. Voordat u gaat beginnen moet u een aantal handelingen uitvoeren, voordat u daadwerkelijk kunt beginnen. Met de 5 handige klusstips van Bouwmarkttotaal kunt u straks snel, veilig  en vertrouwd gaan klussen in uw eigen huis.

1. Schema maken

Voordat u aan de slag gaat  in uw huis, kunt u het beste een schema opstellen met alle klussen die u wilt gaan uitvoeren. Beschrijf alle klussen met daarbij alle stappen die u wilt ondergaan. Maak gebruik van checklists, zodat u precies weet wat u nodig hebt, wat u moet doen en wat u al heeft gedaan. Daarbij is het ook verstandig om de materialen gelijk bij te voegen. Wat heeft u nodig voor een bepaalde klus. Op die manier kunt u goed voorbereid aan het werk gaan.

2. Bouwvergunning

Wat ook zeker niet vergeten mag worden is de bouwvergunning. Voor bepaalde klussen heeft u namelijk een bouwvergunning nodig. Wilt u een aanbouw plaatsen aan uw woning? Dan moet u even naar het gemeentehuis gaan om te controleren of u zonder vergunning zomaar mag bouwen. Anders moet u deze op tijd aanvragen, want soms kan het best lang duren voordat uw aanvraag wordt verwerkt.

3. Vraag om raad

Indien u nog niet zo veel verstand heeft van het klussen, is het raadzaam om even de hulp in te schakelen van een professional. Wanneer u raad vraagt over bepaalde uitvoeringen, weet een vakkundige precies wat u moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een muur die wel of niet gesloopt mag worden. Advies aan iemand vragen die er kaas van gegeten hebt is nooit verkeerd.

4. Foto’s maken

Het is verstandig om foto’s te maken van de plek waar u wilt gaan werken. Voornamelijk van leidingen, installaties en andere aansluitingen is het raadzaam om dit vast te leggen. Indien u alles moet verwijderen, omdat u bijvoorbeeld een muur moet schilderen en er anders niet bijkomt,  en u daarna niet meer weet hoe het systeem moet worden aangesloten, heeft u toch de foto’s nog. Daarop kunt u precies zien hoe het ook alweer zat.

5. Materialen

Misschien wel het belangrijkste van allemaal zijn de materialen die u wilt gebruiken. Indien u bijvoorbeeld wilt gaan verven, moet u wel weten welke kleur, welke soort en voor welk doeleinde dit is bedoeld. Anderzijds is het voor andere klussen ook nodig om te bepalen welke materialen u nodig heeft. Dit kunt u weer vastleggen in het schema wat u bij tip 1 is gegeven.