Als het wat langere tijd extreem heet is in een bepaald gebied spreken we van hittestress. Alle levende wezens, klein en groot, hebben hier last van maar in dit blog beperken we ons tot de mens. Als in dat bepaalde gebied ook nog eens veel beton, steen en asfalt te vinden is, zorgt hittestress voor veel problemen. Je ziet bijvoorbeeld al snel je productiviteit afnemen en als je door de warmte slecht slaapt heeft dit ook nog effect op je humeur. Door de hitte. Al het steen en asfalt neemt gemakkelijk warmte op en geeft het ook weer af. De zon doet zijn werk en de muren van de gebouwen en het asfalt op de wegen doen er hun schepje bovenop.
Teveel steen is het probleem
Als je kijkt naar het platteland en naar gebieden met veel natuur valt op dat de warmte wordt opgenomen door de beplanting en door de aarde. En niet wordt teruggegeven zoals steen dat doet. Het verschil kan zo groot als 4 graden Celsius worden. In de steden en dorpen kunnen we steen makkelijk vervangen door groen. Niet alleen brengen we de temperatuur omlaag en voorkomen we hittestress, maar we laten ook het regenwater sneller wegzakken in de bodem. En dat is de bedoeling met regenwater. Nu kan dat in veel gevallen niet of nauwelijks plaatsvinden.
TIP 1 Steen vervangen door beplanting
Tuinen bevatten vaak te veel tegels. Vervang de tegels in je voortuin en achtertuin door mooie groene beplanting. Niet alleen ziet je tuin er veel fraaier uit en wordt het koeler in je tuin, het water zakt ook sneller weg in de grond. Creëer een moestuintje in je terras of haal een paar tegels weg en maak een plantenbak. Het regenwater kan sneller wegstromen en je hebt ook minder last meer van plassen tijdens stortbuien.
TIP 2 Lok bijen en vlinders naar je tuin
Veel groen, bloemen en planten zorgen voor de komst van vogels, bijen en vlinders. Het leuke van een tuin met veel vogels en bijtjes is dat die van de lente tot de herfst in bloei staat zodat je lang kunt genieten van een kleurrijke en heerlijke geurende bloemen en planten. Wil je hier mee aan de slag? Lees dan het blog “Geïllustreerde zaaihandleiding voor veldbloemen” voor meer informatie hierover. De voordelen als je een paradijs van je tuin maakt:
- Het wordt koeler
- Het water zakt makkelijker weg in de bodem
- Je vermindert en voorkomt hittestress
- Je tuin is altijd lekker groen en vol kleuren
- Je tuin ruikt lekker
TIP 3 Leg een gazon aan
Het is altijd heerlijk om op je eigen grasveldje te liggen. Met je blote voeten over het gras lopen en een kopje thee drinken in de natuur. Je kinderen zijn lekker aan het spelen en je ervaart een weldadige rust. Water gaat door het gras makkelijk de bodem in zodat het grondwater wordt aangevuld. Hiermee voorkom je uitdroging van de grond en de daarmee gepaard gaande hittestress. Ook heb je minder last van plassen in je tuin. En de beestjes onder de grond zijn maar wat blij! Die kunnen lekker doorgaan met plantresten opruimen. Een stukje gazon is daardoor ook aantrekkelijk voor vogels. Die leven weer van de insecten en de wormen die er hun onderkomen hebben.
TIP 4 Maak een groene gevel
Je wilt meedoen aan klimaatbeheersing, je wilt een mooier stadsgezicht en je wilt je steentje bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Dat kan allemaal tegelijk door het maken van een groene gevel. Bovendien bescherm je de gevel tegen de zon waardoor hij minder snel opwarmt. Huis en tuin houd je hierdoor ook koeler. Maak je eigen muurtuin of verticale tuin zelf. De planten isoleren je gevel in de winter en houden hem in de zomer koel. Je kunt in de volle grond voor de gevel klimplanten planten, zoals bijvoorbeeld de prachtige Blauwe Regen of Wisteria of een heerlijk witte druif. Let er op dat in het eerste jaar er één druivenscheut naar boven groeit en dat je dan de rest wegsnoeit. Het volgende jaar kun je de scheuten, de draagscheuten, naar links of rechts de gewenste richting op laten gaan. Gebruik gewoon touw om de scheuten te leiden. IJzerdraad of ijzerdraad met plastic wordt te heet in de zomer en beschadigt de plant. Je hebt tegenwoordig ook groeipanelen of groeiplaten die je tijdens de bouw van je nieuwe woning kunt gebruiken. Of panelen gemaakt van een metalen framewerk met gaaskorven en plantenbakken.
* Bronnen: LCW, Unie van Waterschappen
Dit artikel is geschreven door Buma Handel.