4 onderhoud tips voor de winterse tuin

0
378
Design en lifestyle

Een tuin moet in de winter ook onderhouden worden om mooi te blijven en te kunnen overleven tot het voorjaar. En nu denk je misschien, een tuin onderhouden in de winter…wat maakt het uit als ik er toch niet in zit? Dit is dus wel het geval! Een tuin heeft in alle seizoenen onderhoud nodig. Veel werk? Je kunt het ook uitbesteden aan een hovenier. In onderstaand artikel staan alvast een paar onderhoud tips voor de winterse tuin.

1. Onkruid wieden

Een taak die veel mensen liever niet uitvoeren is het wieden van onkruid. Vaak doet men dit pas in het voorjaar bij de eerste zonnestraal of tijdens een rustige zomerdag. Helaas…ook tijdens de winter is het weghalen van onkruid een belangrijke taak. Als het tijdens de winter boven 0 graden blijft, krijgt onkruid de kans om lekker door te groeien. Maak dus ook in de winter even tijd vrij om het onkruid te wieden en beloon jezelf met een lekkere mok chocolademelk!

2. Bescherm je groen!

Naast het onkruid is het ook belangrijk om het huidige groen in de tuin te beschermen en dus te behouden. Een wintertuin kan erg mooi zijn, maar is over het algemeen zeer kwetsbaar. Zo kunnen er speciale winterplanten -en bloemen worden toegevoegd aan de tuin om een mooie bloei en kleurrijke tuin te kunnen creëren. Heb je echter gevoelige planten in de tuin? Dan krijgen zij het tijdens de winter helaas zwaar te verduren met een dik pak sneeuw. Het is verstandig om deze planten af te dekken met een rietmat, indien er veel sneeuw ligt moet je het er zo nu en dan even afschudden om het afbreken van takken te voorkomen.

3. Begin op tijd met voorjaarsbloeiers

Onderhoud tijdens de winter, kan resulteren in een prachtige voorjaarstuin. Een mooie voorjaarstuin die vol in de bloei staat moet al tijdens het winterseizoen de aarde in. Vroege voorjaarsbloeiers moeten al in het begin van de winter geplant worden zodat ze al geworteld zijn wanneer de strenge winter echt begint. Denk hierbij aan narcissen, tulpen en krokussen.

4. Wintersnoei

De winter is het ideale seizoen om de bomen in je tuin te snoeien. Tijdens de winter houden zij namelijk een soort van winterslaap, waardoor de sapstroom sterk is afgenomen. Bomen kunnen dus gesnoeid worden zonder dat deze gaan bloeden. Bekijk hiervoor eerst de weersvoorspelling, het snoeien is als een wond, waar vorst veel schade in kan aanrichten. Het is dus verstandig om niet net te gaan snoeien voordat de vorst begint. Wanneer je de boom goed en wel hebt kunnen snoeien, ben je gegarandeerd van een mooi bloeiseizoen met verse en gezonde bladeren.

Tot slot is het verstandig om planten in potten extra warmte en bescherming te geven om ze te helpen overwinteren. Denk aan het plaatsen van een jutezak om de potten, om te voorkomen dat de hele potkluit doorvriest. Trek iets warms aan, onderhoud de wintertuin en geniet na afloop van een heerlijk warme kom erwtensoep of een lekkere stamppot!