De Ultimaker 3 zet de 3D printer revolutie ongetwijfeld verder
De allernieuwste Ultimaker is ongetwijfeld de volgende generatie in de desktop 3D print technologie dankzij zijn professionele en eindeloze mogelijkheden. De 3D printer biedt een combinatie aan van kwaliteit en diversiteit, zonder daardoor aan gebruiksgemak of betrouwbaarheid in te leveren.
De Ultimaker 3 3D-printer: volwaardige opvolger van zijn voorganger
Ultimaker bestaat reeds 5 jaar en er is zeker en vast heel wat veranderd. Het bedrijf is uitgegroeid tot koploper in de desktop 3D printing technologie. De combinatie van professionele hardware, verrassende software en een heuse community die zich rondom het merk heeft opgebouwd zijn ze de meest betrouwbare partner geworden voor zij die rapid prototyping uit willen testen. Het bedrijf heeft daarnaast veel moeite gestoken in een groot distributienetwerk om zowel in service als beschikbaarheid aan alle verwachtingen voldoen.
Dual Extrusion dankzij vernieuwende printkoppen bij de Ultimaker 3
Een grote beperking van veel 3D printers is dat ze waren voorzien van één enkele printkop, waardoor tot 95% van alle modellen geprint kon worden, maar dus niet allemaal. Er bestonden reeds types met een dubbele printkop, maar die lieten dan weer te wensen over op het vlak van betrouwbaarheid.
De Ultimaker-serie heeft dit probleem opgelost door een nieuw systeem te ontwikkelen. Een printkop speciaal voor bouwmaterialen en één voor zogenaamde supportmaterialen die elkaar niet tegenwerken bewerkstelligen een ware revolutie: industriële fabrikanten kampen immers al lang met printkoppen die elkaar in de weg zitten. Dankzij deze vernieuwing is het nu mogelijk de moeilijkste 3D prints te creëren, en dankzij het gebruik van wateroplosbaar support materiaal zal het resultaat tot in de puntjes gedetailleerd zijn.
De look en feel van de allernieuwste 3D printer
De machine valt qua bouw en ontwerp te vergelijken met zijn voorganger, en is zelfs iets kleiner – met afmetingen van 21,5 X 21,5 X 20 cm zelfs iets kleiner. Het systeem is echter groot genoeg om de meest uiteenlopende voorwerpen mee te maken.
Prints kunnen daarbij in delen geprint worden en later weer in elkaar gestoken worden. Voor zij die wat meer ruimte nodig hebben bestaat er immers nog een andere versie, de Ultimaker-3 Extended. De Ultimaker 3 heeft een halfautomatische calibratie, en daarbij is de verbinding heel wat beter dan voorheen. Er kan nu bijvoorbeeld gewerkt worden met een USB-stick, de printer kan aan een netwerk aangesloten worden en er kan zelfs gebruik worden gemaakt van WiFi. De prints die je maakt zijn tenslotte op de voet te volgen dankzij een ingebouwde camera.
De uitgebreide materiaalmogelijkheden van de Ultimaker 3-printer
Dankzij de modulaire printkoppen kunnen er meerdere materialen gebruikt worden voor prints, zoals polycarbonaat, mede mogelijk gemaakt dankzij de hogere temperatuurweerstand van zowel het heated bed als de printkop.
Er kan naast ABS, PETG, nylon, PLA en bepaalde flexibele filamenten ook gewerkt worden met specifieke supportmaterialen zoals HIPS, PVA en PolySupport. Dit verzekert een eindeloze diversiteit en maakt het mogelijk de meest complexe prints uit te werken.