365 dagen een groene tuin

0
847
Design en lifestyleDesign en lifestyle

In de herfst en de winter valt het pas goed op: de tuin wordt steeds kaler en leger. Het blad valt af, de planten zijn uitgebloeid. Om te voorkomen dat jij en je tuin in een winterdepressie raken is het een goed idee om te zorgen voor planten die 365 dagen per jaar groen zijn.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene en natuurlijke omgeving goed voor de gezondheid is. Kies dus voor wintergroene planten die structuur én kleur geven in het najaar en winter. Bladhoudende planten zijn niet alleen prettig om naar te kijken, maar ze zorgen ook voor privacy in de tuin. Een schutting van klimop of een haag van laurier hebben zo dus een dubbelfunctie.

4x groenblijvers

Klimop: Hedera is wel de populairste groenblijvende klimplant. Niet zo gek, want hij bedekt snel een lelijke schutting of muur zonder dat je hem omhoog hoeft te helpen. De hechtwortels zetten zichzelf vast op de ondergrond. Daarnaast neemt de plant nauwelijks ruimte in; een haag is veel breder. Zorg dat je de snelle klimmer regelmatig snoeit.

Buxus: het palmboompje heeft fijn groen blad en laat zich goed in vorm snoeien. Eigenlijk net zoals Taxus. Plant je er een haagje van dan geef je je (voor)tuin een groene omlijsting. Snoeien doe je twee keer per jaar, meestal in april en september. Taxus en Buxus lopen uit vlak onder het snoeipunt, hoe vaker je dus snoeit, hoe bossiger de groei.

Coniferen: tja, of je houdt er van of niet. Wel is het zo dat er talloze verschillende soorten onder de noemer conifeer vallen. Dus denk niet alleen aan de snelgroeiende en hoog opgaande haagconiferen, maar ook naaldbomen behoren tot deze plantengroep. Bijvoorbeeld dennen, sparren, ceders en cipressen. Coniferen zijn te koop van vrijwel bodembedekkende soorten tot heel hoog opgaande bomen.

Rododenron: de meeste rodo’s zijn groenblijvend, alleen de Rhododendron mollis verliest het blad. Een voordeel is natuurlijk dat je vanaf ongeveer april, mei ook nog eens geniet van de prachtige bloei. Daarnaast zijn het makkelijke heesters die je niet hoeft te snoeien. In de winter een laagje compost rond de voet is genoeg.

Tip: combineer groenblijvende planten en struiken met winterbloeiers en voorjaarsbloeiende bloembolletjes voor nog meer kleur in de winter en het vroege voorjaar.

Bron: Royal van Zanten Uganda