Woonkamer

3 tips voor het uitzoeken van een kachel

Geschreven door admin

Hoewel het nog volop zomer is in Nederland, nadert het einde van de astronomische zomer alweer. Dat betekent dat de herfst er weer aan komt en dat het guurder en kouder wordt. Een mooi moment om je te oriënteren op een kachel voor deze kille periode.

1.      Bedenk wat voor soort kachel je wil

Het rijtje met soorten kachels is bijna eindeloos. Van gaskachels tot houtkachels en van elektrische haarden tot open haarden. De keuze is enorm.  Een gaskachel is waarschijnlijk de makkelijkste keuze, hiervoor hoef je namelijk niet altijd een schoorsteen te hebben en je hoeft ook geen hout te sprokkelen. Daarnaast is een gaskachel bijna direct warm en koelt de kachel ook weer snel af.

2.      Inbouw, vrijstaand of hangend

fireplace room, 3d image

Als je keuze is gevallen op een gaskachel dan heb je over het algemeen drie soorten gaskachels: inbouw, vrijstaand of hangend. Elke soort heeft haar eigen charme waarbij een vrijstaande het makkelijkst te realiseren is. De vrijstaande gaskachel kun je op een willekeurige plek in huis plaatsen en hoeft verder niet ingebouwd te worden. Bedenk wel dat de gaskachel natuurlijk wel aangesloten moet worden op een gasbron.

3.      Gesloten of open verbranding

Dan is er nog de keuze uit een gesloten of een open systeem. Het verschil zit hem in de manier van verbranding. Gaskachels met een open verbranding halen de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waar de kachel zich bevindt of via een aparte luchttoevoer naar de gaskachel. De rookgassen worden vervolgens via een schoorsteenkanaal afgevoerd.

Bij een gesloten systeem haalt de kachel de zuurstof voor de verbranding direct van buiten en voert het de rook via hetzelfde systeem weg. Hierdoor kan de afvoer in de meeste gevallen betrekkelijk eenvoudig worden afgevoerd door de gevel of via het dak. Hierdoor is een traditionele schoorsteen overbodig.