Een buitenzwembad is een heerlijke luxe. Je kan een frisse duik nemen wanneer je maar wilt. En als je dat doet, wil je niet tussen de viezigheid zwemmen. Een zwembad houdt zich niet vanzelf schoon. Daar moet je toch echt wat voor doen. Hieronder geven we je 3 tips om je zwembad zo schoon mogelijk te houden.
Dat is niet alleen goed voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur van je zwembad. Daarmee bespaar je op de lange termijn flink op de onderhoudskosten en blijft een renovatie uit. Ook niet onbelangrijk: je hoeft het water minder vaak te verversen.
Twee soorten vuil
In je zwembad krijg je te maken met twee soorten vuil: vuil vanuit de natuur en vuil vanuit jou als gebruiker.
Vuil vanuit de natuur
Je zwembad wordt blootgesteld aan de weersinvloeden. Vooral wanneer je je zwembad niet afdekt. Insecten drijven in het water, en door de wind vallen blaadjes en takjes van de bomen. Een deel hiervan blijft op het oppervlakte liggen, en een ander deel zinkt naar de bodem.
Vuil vanuit de gebruiker
Als gebruiker neem je ook vuil mee het water in. Denk aan het zand aan je voeten en de vetten van je huid. En waarschijnlijk neem je ook wel eens wat te eten en te drinken mee het zwembad in. Alles bij elkaar zorgt dit voor aardig wat vervuiling. Op een gegeven moment merk je het ook aan de bodem. Daar ontstaat op den duur een laagje vettigheid.
Gelukkig is er genoeg te doen om vuil en viezigheid te verminderen.
-
De makkelijkste: dek je zwembad af
Dit is de makkelijkste manier om je zwembad schoon te houden. Met een afdekzeil voorkom je dat blaadjes, takjes en insecten in het water terechtkomen. Er zijn verschillende soorten afdekzeilen. Van handmatige bediening tot volledig geautomatiseerde systemen. Het afdekken van je zwembad heeft nog twee andere voordelen.
Veiligheid
Vooral bij inbouwzwembaden draagt een afdekzeil bij aan de veiligheid. Kinderen vallen gemakkelijk over de rand in het water. Met een afdekzeil is het zwembad afgesloten en voorkom je onveilige situaties.
Isolerend
Het verwarmen van je zwembad kost een hoop energie. Zeker als je het water elke dag opnieuw helemaal moet opwarmen. Door het zwembad af te dekken, wordt een deel van die warmte vastgehouden. Het water is de volgende dag sneller op temperatuur waardoor je bespaart op energie.
-
Gebruik een schepnet
Zoals we net al beschreven, blijft een groot deel van de vuiligheid op het water drijven. Een schepnet is perfect voor het verwijderen hiervan. Haal ‘m voordat je het water ingaat even over de oppervlakte, en je zwembad is een stuk schoner. Je hebt ook speciale schepnetten die je over de bodem kunt halen. Zo geef je je zwembad al bijna een complete schoonmaakbeurt.
-
Koop een zwembadstofzuiger of robot
Wil je je zwembad grondig reinigen met zo min mogelijk inspanning? Dan is een zwembadstofzuiger echt wat voor jou. Je hoeft ‘m alleen in het water te leggen en de stofzuiger doet de rest. De hele bodem wordt grondig gereinigd. Er zijn ook zwembadrobots die zelfs de wanden en het oppervlaktewater reinigen. Zo heb je echt geen omkijken meer naar de schoonmaak van je zwembad.
De exacte werking van zo’n robot verschilt per type. Sommige hebben een intern filter waar al het vuil in opgeslagen wordt. Andere sluit je aan op het filtersysteem van je zwembad. Vergeet ook niet om die regelmatig leeg te halen.
Het voordeel van regelmatig schoonmaken
Regelmatig schoonmaken van je zwembad zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Want doe je dit niet, dan treden er verschillende problemen op. Dat zie je het eerste aan de voegen en kitranden. Die laten los waardoor gaten en kieren ontstaan waarin vuil en bacteriën zich ophopen. Een betonreparateur kan die schade voor je herstellen.
Conclusie
Wil je zo lang mogelijk genieten van je buitenzwembad? Besteed dan genoeg aandacht aan de schoonmaak en onderhoud. Hoe beter je dit doet, hoe langer je zwembad meegaat en hoe lager de onderhoudskosten zijn. Daarnaast bespaar je ook nog eens flink wat water, omdat de kwaliteit hiervan langer op peil blijft. Schoonmaken is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.