3 tips om de perfecte gordijnen voor jouw interieur te kiezen

0
453
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het is nog best lastig om de juiste gordijnen te kiezen die bij de rest van je interieur passen. Daarbij moeten ze ook nog doen wat je wil dat ze doen. Verduisteren, licht doorlaten, opvallen, wegvallen, sfeer creëren, akoestiek verbeteren, zon tegenhouden, warmte binnenhouden, inkijk voorkomen… Kijk om te beginnen eens goed om je heen in je huis, wat zie je? Welke kleuren voeren de boventoon? Heb je veel natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe in je huis? Domineren chroom en strakke lijnen of zie je aaibare vormen? Als je weet wat je stijl is wordt het een stuk makkelijker om daar je raamdecoratie op af te stemmen. Gordijnen geven veel sfeer en voegen echts iets toe. In dit artikel geven we je 3 tips om de perfecte gordijnen voor jouw interieur te kiezen. 

 

  1. Je eigen stijl

Iedereen heeft zijn eigen stijl als het gaat om het interieur. Modern, bohemian, klassiek, vintage of strak. En daar passen altijd gordijnen bij. Als bijvoorbeeld een heel modern interieur hebt met veel zwart en chroom zijn lange katoenen vitrages tot aan de vloer bijvoorbeeld heel mooi. Of paneelgordijnen waarbij de verschillende panelen over elkaar heen schuiven. Hier kun je de verschillende panelen een andere kleur of print geven om er een waar kunstwerk van te maken. Als je meer romantisch bent aangelegd en gek bent op natuurlijke invloeden zoals eikenhout op de vloer, rotan meubels en teakhouten kasten kun je gordijnen nemen van bijvoorbeeld katoen of zelfs bamboe. Als je dan ook nog kiest voor een mosgroene, zachtgele of zandkleur creëer je een vriendelijke natuurlijke sfeer. Je kunt dus alle kanten op met gordijnen.

  1. Het doel van je gordijnen

In de slaapkamer hebben gordijnen een heel andere functie dan in de woonkamer. In de slaapkamer wil je rustige kleuren en patronen en moeten de gordijnen daglicht blokken. In de woonkamer zijn het misschien meer sfeermakers en moeten ze voorbijgangers beletten om naar binnen te kijken. Dan kiezen veel mensen voor inbetweens die half lichtdoorlatend zijn. Of vitrages, eventueel in combinatie met overgordijnen. Als je huis heel minimalistisch is ingericht kunnen de ruimtes enigszins hol klinken, in dat geval verbeteren gordijnen de akoestiek aanzienlijk. 

  1. Passen en plooien

Als je de stijl, stof, kleur en print hebt bepaald is het tijd om het opvangsysteem en de plooiing te kiezen. De zogenaamde ‘wave’ is heel populair omdat deze makkelijk open en dicht gaat door de roede waar het gordijn op zit. Bovendien zijn de plooien gelijkmatig en lekker vol. Heel geschikt voor inbetweens en overgordijnen. Als je een hele hoge kamer hebt is het mooi om een rijke plooi zoals vlinderplooi, tri-plooi of wave te nemen die doorloopt tot aan de vloer. Wanneer je oog is gevallen op een wat grover design is het belangrijk om rekening te houden met extra stof zodat het patroon doorloopt over de verschillende banen. Moeten je gordijnen ook tocht tegenhouden? Laat dan een voering in de gordijnen naaien waardoor ze dikker en zwaarder worden en daardoor beter afsluiten. En wil je een hele chique look? Ga dan voor lagen! Bijvoorbeeld vitrages of inbetweens met daar overgordijnen overheen.