Styling

Met deze 3 tips gaat een houten vloer langer mee

Geschreven door admin

Houten vloeren zijn de perfecte vloeren voor ruimtes die intensief worden gebruikt en sfeer moeten ademen. Ze worden in diverse vormen geleverd en gaan zeer lang mee. De aankoop van een houten vloer is een investering, maar als je de juiste koopt zal je er de rest van je leven plezier van hebben..

Tip 1: bepaal precies waar de vloer komt te liggen en hoe intensief deze gebruikt gaat worden

Dit lijkt logisch, maar voor het kopen van een vloer is het erg belangrijk dat direct duidelijk is waar de vloer geplaatst zal worden. De vloerenspecialist zal dan advies geven over de benodigde hardheid van de vloer. Die wordt uitgedrukt in Janka: de kracht die nodig is om een egale stalen bol van een specifieke doorsnede tot halverwege in het hout te drukken. Deze kracht wordt uitgedrukt in kilogram.

Tip 2: bespaar niet op de ondervloer of de isolatie

De ondervloer is de fundering van de houten vloer. Om er zeker van te zijn dat de vloer goed wordt gelegd en lang mee gaat is het dus van belang dat de ondervloer egaal en stevig genoeg is voor de vloer die erop komt te liggen.
Met een houten vloer kun je besparen op je energiekosten, aangezien het materiaal warm aanvoelt. Met de juiste isolatie kan dit gerealiseerd worden. Daarnaast gaat isolatie geluidsoverlast tegen, want zoals u weet veroorzaakt het lopen op een houten vloer meer geluid dan op bijvoorbeeld lopen op vloerbedekking.

Tip 3: neem maatregelen om de vorming van vocht tegen te gaan

Als hout nat wordt, is de kans dat het gaat rotten reëel. Om dat te voorkomen kun je maatregelen nemen, zowel voor de aankoop van de vloer als in het onderhoud van de vloer. Ten eerste moet de ruimte waarin de vloer komt te liggen beschikken over goede ventilering zodat vocht kan ontsnappen uit de ruimte en niet in de vloer trekt. Ten tweede is een goede isolatielaag aan te raden omdat deze, naast de voordelen genoemd bij tip 2 ook het vocht tegenhouden.

Wanneer de vloer uiteindelijk is geplaatst is het zaak om planten met openingen in de pot nooit direct op de houten vloer te plaatsen. Een schaaltje onder de pot vangt het water dat je aan de plant geeft op zodat het niet op de vloer terecht komt.
Wanneer je rekening houdt met de bovenstaande tips zal je lang plezier hebben van je houten vloer. Kies daarbij de juiste vloerenspecialist om je te helpen bij je keuze. In Volendam vind je bijvoorbeeld CMI die een uitgebreide keuze heeft aan houten vloeren. Voor meer informatie kun je kijken op hun website: www.cmnt.nl.