Lifestyle

3 redenen waarom piano spelen goed voor je is

Piano spelen is een fascinerende hobby. Er zijn talloze prachtige bekende nummers met een piano, zoals Für Elise van Beethoven. Maar heb je er wel eens aan gedacht om zelf achter de piano te kruipen? Het ziet er vaak ingewikkeld uit, maar het is om verschillende redenen goed om piano te leren spelen. Nieuwsgierig waarom? Lees het hier!

Hersenen trainen

Als je piano speelt gebruik je zowel je linker- als je rechterhand. Daarnaast bedien je ook nog de pedalen met je voeten. Je leert dus om verschillende dingen tegelijk te doen en traint op deze manier je hersenen. Vaak bespeelt de linkerhand voornamelijk de begeleidingspartij en akkoorden. De rechterhand speelt daar vaak de melodie doorheen. De pedalen dienen om noten net dat beetje te dempen of juist er doorheen te laten klinken. Het is dus een beetje zoals autorijden.

Samen muziek maken

Muziek maken dient vaak als een inspiratie. Denk aan samen muziek maken met anderen, waardoor het een sociale bezigheid wordt. De piano is daarvoor een goed begeleidingsinstrument en kan makkelijk gecombineerd worden met andere instrumenten of zang. Een ander voordeel van de piano is dat je ook jezelf kunt begeleiden tijdens het zingen. Dan moet je alleen wel gezegend zijn met een mooie zangstem. Tegenwoordig staan zelfs op veel stations of in parken piano’s, waardoor het laagdrempelig is om muziek te maken. Alleen óf samen!

Decoratie

Speel je er toch wat minder op dan gehoopt? Laat de piano dan staan als interieurstuk. Leuk om foto lijstjes of andere accessoires op te plaatsen. Mocht je dan na een tijdje toch weer muziek willen maken? Dan heb je hem in ieder geval in je woonkamer staan. Binnenkort verhuisplannen? Ook dan kun je hem meenemen zonder hem te beschadigen. Er zijn talloze ideeën om je piano als modern decoratiestuk in huis te zetten. Zo is het ook mogelijk om de vleugel los te maken en deze aan de muur te hangen als boekenkast. Enige nadeel daarvan is dat de piano daarna niet meer bruikbaar is om te spelen. Dus koop dan een tweedehands oud exemplaar op de rommelmarkt en maak daar een mooi interieurstuk van.