3 redenen om te kiezen voor een bouwkundige keuring

0
31
Design en lifestyle

Slechts een derde van de mensen die een bestaande woning kopen laten een bouwkundige keuring uitvoeren. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het mogelijk is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren en wat de vele voordelen ervan zijn. Zonde, want met een bouwkundige keuring is in veel situaties een verstandige keuze. Wil je weten waarom? Lees dan onderstaande 3 redenen om te kiezen voor een bouwkundige keuring!

Reden 1. Inzicht in bouwkundige staat

Een van de belangrijkste redenen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren is het inzicht in de huidige staat dat je hierdoor krijgt. Tijdens een bouwkundige inspectie wordt er door een bouwkundig expert gekeken naar de technische staat en onderhoudsstaat van de woning gekeken. Hierbij worden vele tientallen bouwelementen van de woning visueel geïnspecteerd.

 

Alle bevindingen worden genoteerd om vervolgens uitgewerkt te worden tot een bouwkundig rapport. Zo’n rapport geeft jou als koper een duidelijk inzicht in de huidige bouwkundige staat van de woning. Ook bevat het rapport een uitgebreide kostenraming met verbeterkosten en onderhoudskosten voor korte en lange termijn. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Reden 2. Betere onderhandelingspositie

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren kan voor, tijdens of na de onderhandelingen. Als je de keuring laat uitvoeren voor de onderhandelingen, dan laat je merken dat je erg veel interesse hebt in de woning. Dit kan nadelig zijn voor je onderhandelingspositie, omdat je voor het aankoopproces al bereid bent om kosten te maken. Het beste kan je tijdens het onderhandelen een bouwkundige keuring laten uitvoeren of onder bouwkundig voorbehoud op te laten nemen in het contract. Blijkt uit de keuring dat er gebreken zijn of er verbeterkosten gemaakt moeten worden, dan brengt dit je in een betere onderhandelingspositie. Met een bouwkundig rapport op zak sta je sterker in je schoenen.

Reden 3. Voldoen aan de verplichting

Een bouwkundige keuring is in veel gevallen niet verplicht. Toch geldt er in sommige gevallen een verplichting. Met name bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het in sommige gevallen verplicht. Bijvoorbeeld als de taxateur tijdens het uitvoeren van zijn taxatie een vermoeden heeft van achterstallig onderhoud. In dit geval wil de hypotheekverstrekker weten hoe groot de onderhoudskosten zijn in relatie met de koopsom.

Direct een bouwkundige keuring aanvragen

Overtuigd door de voordelen van een bouwkundige keuring? Of wil je meer informatie over een bouwkundige keuring? Op Huiskeur.nl lees je wat een bouwkundige keuring precies inhoudt. Ook vind je er een voorbeeldrapport en kun je direct een keuring aanvragen.