Styling

2018: doei halogeenlamp!

Geschreven door admin

Nieuw jaar, nieuwe wetgeving. En van sommige nieuwe regels en wetten ga ook jij wat merken. Bijvoorbeeld het feit dat je in de tweede helft van dit jaar geen halogeenlampen meer kan kopen! Waarom niet? Dat leggen we je graag even uit!

EU verbiedt energiebronnen met energielabel C of hoger
Al in 2016 werd besloten dat het in 2018 echt zou gaan gebeuren: alle lichtbronnen die op de particuliere markt gebracht worden, moeten energielabel A of B hebben. Lichtbronnen met energielabel C, D, E of nog hoger, mogen niet meer geproduceerd worden. Deze wetgeving wordt gehandhaafd binnen de hele EU en gaat vanzelfsprekend een enorme impact hebben op het energieverbruik per huishouden.

In 2012 werd de gloeilamp ook al verboden, en dit jaar is het dus de beurt aan de halogeenlamp. Heb je nog halogeenlampen of zelfs gloeilampen in huis? Op voorraad bijvoorbeeld, voor als je lamp stuk gaat? Die mag je nog gewoon gebruiken. Ook mogen winkels hun handelsvoorraden halogeenverlichting gewoon verkopen. Maar de productie stopt vanaf september 2018, zodat de halogeenlamp vanaf dit jaar langzaam uit wordt gefaseerd.

Uitzonderingen op de regel zijn er ook!
Zo mag gelegenheidsverlichting of uitzonderingsverlichting nog wel halogeen zijn. Denk aan lampjes in je koelkast, in je oven, in je vriezer of bijvoorbeeld speciale verlichting als kerstverlichting.

Dus wat nu?
Voor jou geldt dat als je halogeenverlichting stuk gaat, je deze niet meer kan vervangen door nieuwe halogeenlichtbronnen, ná september 2018. Tenzij je daar zelf nog een voorraadje van hebt liggen. 2018 wordt hét jaar van de LED-lamp, en dat is maar goed ook. Niet alleen het milieu profiteert ervan, maar uiteindelijk ook jij. Immers is LED-verlichting niet alleen energiezuinig, maar het gaat ook nog eens zo’n 10 jaar mee, in tegenstelling tot de gemiddelde levensduur van 2 jaar bij een halogeenlamp. Ga dus vlug naar bijvoorbeeld Lampdirect.nl om jouw LED-lichtbronnen te bestellen. Proost, op een mooi groen en duurzaam 2018!