De meeste mensen beseffen wel hoe alles verwoestend een brand kan zijn. Toch is brandveiligheid iets waar we naar mijn mening nog niet genoeg bij stilstaan. Om die reden delen we bij deze tien tips om de brandveiligheid van jouw huis of kantoor naar een hoger plan te tillen.
Tip 1: NEN 2555 rookmelders
Een rookmelder is natuurlijk een essentieel hulpmiddel wat betreft brandveiligheid. Dat weten de meeste mensen nog wel. Echter, wist je ook dat er nogal een verschil kan zijn in kwaliteit van de rookmelder? Iets om op te letten is of de rookmelders in kwestie voldoen aan de NEN 2555 richtlijnen (Bron: https://www.royalsafety.nl/diensten-onderhoud/brandveiligheid/rookmelders-nen-2555/).
Tip 2: Onderhoud brandblussers
De meeste panden en woningen kennen ook wel brandblussers. Maar hoe goed onderhouden zijn deze? Idealiter worden deze jaarlijks gecontroleerd. Er kan in de tussentijd namelijk veel misgaan. Het poeder in de brandblusser kan klonteren. En wanneer dit het geval is, is de brandblusser nutteloos. Niet iets waar je achter wilt komen tijdens een brand.
Tip 3: Keuringen
Indien je bezitter bent van een horeca gelegenheid, je verhuurt woningen, of het gaat om een kantoor, dan moeten er verplicht keuringen zijn wettelijk gezien. Brandblussers moeten bijv. iedere 2 jaar gekeurd worden. Brandslanghaspels zelfs jaarlijks. Het niet volgen van de wet kan natuurlijk leiden tot fikse boetes.
Tip 4: Droge blusleidingen
Droge blusleidingen zijn precies dat, leidingen waar geen water in zit. Dit is een blusvoorziening voor de brandweer. Enfin, droge blusleidingen zijn verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 20 meter, en tevens wanneer het een gebouw betreft dat moeilijk te bereiken is. Droge blusleidingen moeten zo nu en dan afgeperst worden (bron: https://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/blusmiddelen/droge-blusleidingen/afpersen-droge-blusleiding/).
Tip 5: Brandslanghaspels
In vrijwel alle gebouwen vind je tevens brandslanghaspels. Maar voldoen deze reeds aan het bouwbesluit 2012? Dit is een document met brandveiligheid voorschriften. De brandslang moet minimaal 20 meter zijn en een minimale druk kennen van 100 kPA.
Tip 6: Brandvertragend impregneren
Bepaalde secties van een gebouw of woning, of bepaalde onderdelen en objecten die bijzonder kwetsbaar zijn qua brandgevoeligheid kunnen behandeld worden volgens brandvertragend impregneren. Dit houdt in dat er een speciale vloeistof wordt aangebracht. Die zorgt ervoor dat het object dat behandeld is minder snel vlam vat, en wanneer deze in brand raakt, dat de brand zich beduidend minder rap kan verspreiden.
Tip 7: Brandvertragend middel op maat
Voor belangrijke materiaal soorten zoals hout maar ook voor riet of versieringen bestaan speciale brandvertragend impregneren middelen. Wanneer je een rieten dak bijv. gaat impregneren, kies dan voor een middel dat specifiek bedoeld is voor dat type materiaal.
Tip 8: NEN 4001
Een andere belangrijke NEN richtlijn om mee rekening te houden is NEN 4001. Deze stelt dat een brandblusapparaat op 1.5 meter hoogte mag hangen indien het gevuld is met 4 kilo of 3 liter. Lees hier meer informatie. Indien het gewicht van het brandblusapparaat meer is dan is de maximale hoogte een meter. Een brandblusapparaat mag verder geen hinder ondervinden van weersinvloeden.
Tip 9: Noodverlichting
Goed werkende noodverlichting is onontbeerlijk, wanneer een brand eenmaal is uitgebroken. Noodverlichting moet aanwezig zijn in alle gebouwen en deze moet jaarlijks gecontroleerd worden.
Tip 10: Brandwerende doorvoeringen
Een zwakke punt, een achilleshiel van veel gebouwen kan zijn de sparingen en de doorvoeringen. Ook deze dienen brandwerend te zijn. Brandwerende muren, plafonds, vormen een verbetering, maar indien de doorvoeringen niet meegenomen worden, dan kan de doorloopschade van een brand alsnog aanzienlijk zijn.